Yoğun ders programları, ardı ardına gelen sınav takvimleri ve etütler derken öğrencilerin spordan uzak kaldığına dikkat çeken Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, “Bazı aileler, çocukların spor yaparken geçirdiği zamanı ders çalışarak geçirmesinin daha faydalı olduğunu düşünüyor. Bu nedenle çok sayıda veli, çocuğunu spordan uzak tutuyor. Halbuki araştırmalar, sporun dersteki başarıya olumlu etki yaptığını net olarak ortaya koymuştur” dedi.

 DİSİPLİN VE SORUMLULUK

Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda, fiziksel anlamda aktif olan öğrencilerin ders başarılarının daha yüksek olduğunun belirlendiğini kaydeden Öztürk, “Spor, beyne daha fazla kan ve oksijen gitmesini sağlar. Spor, kişinin fiziki ve psikolojik açıdan güçlenmesine yardımcı olmasının yanı sıra disiplin, sorumluluk ve düzen sağlama kabiliyetini de artırır. Sosyalleşen ve sporla enerjisini atan çocuklar, düzenli ders çalışmayı esas alır” diye konuştu.

DERS DIŞI PLANLAMA

Kazanmayı veya kaybetmeyi öğrenen çocukların güven duygusunun da arttığını ifade eden Öztürk,  şunları söyledi: “Spor yapan çocuk kendine hedef koyar. Direnci, görüntüsü ve becerilerinin artması çocuğa öz güven kazandırır. Uyku düzeninden stresini atmaya kadar birçok pozitif katkılar yapar. Veliler ve öğretmenler, derslerin dışında belirli planlamalar dahilinde çocukları mutlaka sporla buluşturmalı. Her çocuğun yapabileceği bir spor branşı mutlaka vardır.”