Günün her saatinde, 7’den 70’e, kadın-erkek, çocuk yaşlı herkesin futbolu yaşadığı kent olan Trabzon’da, bu sevdayı ateşleyen bir gelenek yeniden canlanıyor. Halı sahalar öncesi sokak araları, köy yolları, yaylalar ve nerede bir boş alan varsa oynanan "5’te haftayım 10’da” biter adlı nefes kesen maçlar, Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün projesi ile yeniden hayat buluyor.

Büyük ve küçüklerin karışık oynadığı ve kendine has kuralları olan “5’te Haftayım 10’da biter” ruhunun yeniden canlandırılması için Araklı Kaymakamlığı ve Belediyesi ile birlikte Gençlik Merkezi önündeki alandaki otlar temizlendi, eskisi gibi odunlardan kale yapıldı. İnsanların teknolojik aletlerden biraz olsun uzaklaştırmak ve maç duygusunu, heyecanını yeniden yaşatmak amacıyla yapılan projenin açılışında Araklıspor’da oynayan eski futbolcular, siyasi parti temsilcilerinden oluşan takım ile, gazeteciler ve İlçe Spor müdürlerinin oluşturduğu takım karşı karşıya geldi. 3 korner 1 penaltı, anne-baba çağırırsa maç biter, pis burun vurmak yok, kaleden kaleye degajla atılan gol sayılmaz gibi kuralların geçerli olduğu maç nefes kesti. Çamur ve yer yer su dolu bölgelere aldırmadan kıyasıya rekabet eden oyuncular, tıpkı çocukluklarındaki gibi maç sonunda üzerleri tamamen çamurla sahadan ayrıldı.

Belediye Başkanı Recep Çebi , “Çocukluğumuzda bu maçların heyecanı çok büyüktü. Muhtemelen ıslıklarla haberleşerek herkes maçın oynanacağı alanda toplanır, kıyasıya maçlar yapılırdı. Toplar bazen, yol kenarına dizilen taraftarlar arasına karışırdı. Sanki o günleri yeniden yaşadık, duygu dolu bir maçtı” derken, Araklı Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Dursun Ali Ayazoğlu, bundan sonra bu alanın çocuk ve gençlere tahsis edileceğini söyledi.  Spor Şube Müdürü Zeki Efendioğlu, “Bu maçlardaki temel kural, güçlülerle güçsüzler karışık takım kurması, böylece her maç denk ve heyecan taşırdı” derken, Yusuf Çebi de, bu geleneğin yaşatılmasının özellikle gençler arasındaki iletişimin gelişmesi, çocukların da hareketsiz yaşamdan kurtulması yönünden önemli olduğunun altını çizdi.