Adı sporla özdeşleşen Trabzon’da yeni bir heyecana yelken açıldı, Yomra Cimnastik Salonunda yapımına başlanan Avrupa Birliği standartlarında Yapay Tırmanış Duvarı tamamlandı. Uluslararası Tırmanış Sporu Federasyonu (IFSC) standartlarına uygun inşa edilen 320 metrekare alana sahip tesisin açılışı Türkiye Şampiyonası ile yapılacak. Türkiye’de kapalı alandaki standartları sağlayan ilk hız duvarının bulunduğu tesis, ekim ayında da uluslararası organizasyona ev sahipliği yapacak.

ADRENALİN DOLU SPOR

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yaptırılan uluslararası standartlarda tırmanış duvarının lider,  boulder ve hız duvarı olmak üzere üç kısımdan oluştuğunu kaydeden Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, “Trabzon’da 50’nin üzerinde branşta spor yapılabiliyor. Bunlara artık tırmanış da eklenecek ve dev organizasyonlar burada yapılacak. Öte yandan adrenalin dolu bu branşı sadece sporcular değil, aynı zamanda halkın kullanabileceği bir ortam oluşturacağız” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Trabzon’da tamamlanan duvarın Türkiye’de kapalı alanda yapılan ve standartları sağlayan ilk ve tek hız duvarı olduğunu  ifade eden Türkiye Dağcılık Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sercan Erol, “Duvarın resmi açılışı Ağustos ayında Türkiye Hız Şampiyonası ile yapılacak. Ekim ayında ise Balkan ve Kafkas ülkelerinin katılımı ile Karma Şampiyona düzenlenecek ve bu önemli turnuva, Trabzon’da bu branşta yapılacak olan ilk uluslararası organizasyon olacak” dedi.

YENİ SPORCULAR YETİŞECEK

Türkiye Dağcılık Federasyonu  Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, “Trabzon ve Rize dağcılık konusunda çok aktif olduğumuz bölgelerimiz. Bu duvar sayesinde sporcular hep zinde olacak, ayrıca bölgede genç sporcuların yetişmesinde büyük katkı sağlayacaktır”  ifadelerini kullandı. Bu arada olimpik ölçülerdeki tesiste Lider (zorluk) duvarının genişliğinin 7, uzunluğunun 15 metre, Hız (speed) duvarı 8 – 15 metre ve Kısa Kaya (bouldering) duvarı da 5 – 4 metre ölçülerinde olduğu belirtildi.