SPORUN CANLI TARİHİ

Ömrünü Trabzon futboluna, amatör spora adamış bir isim Abdullah Beşir. Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk ile ASKF Trabzon Şube Başkanı Cahit Erdem, mesleği terzilikten daha çok mesai harcadığı spor alanında yaptıkları ile gönüllere taht kuran Beşir’i ziyaret etti. İdmanocağı Kulübü ile sporla buluşan, KTÜ Spor Kulübünün kurulmasında rol alan, ASKF’da etkin görev yapan, Trabzonspor’a yönetici olarak yıllarını veren,  ‘sporun canlı tarihi’ Abdullah Beşir’in, Trabzon spor tarihinin en önemli isimlerinden biri olduğunu kaydeden Öztürk ve Erdem, “Abdullah Beşir ve onun gibi spor sevdalısı insanlar olmasaydı, Trabzon sporda çok geride kalırdı. İlimizin bu alanda marka şehir olmasında bu özel isimlerin çok büyük katkısı var” diye konuştular.

SPORLA BULUŞTUK, DAHA DA KOPMADIK

Doyumsuz sohbeti ile Öztürk ve Erdem’e kısa bir tarih turu yaptıran Abdullah Beşir, “70 yıl önce Arafilboyu’nda Tevfikbey İlkokulu bahçesine 6 top getirdi Deli Mustafa lakaplı büyüğümüz. İlkokul 2. Sınıfta böylece sporla buluştuk, daha da kopmadık. O İdmanocaklı yaptı bizi. Orada çok zamanım geçti, ardından Erdoğduspor’un kurucu üyesi oldum. Hayatım spor olmuştu artık. Futbol, yüzme yarışları, her yerde vardık” diye konuştu. Beşir, “Eskiden Yavuz Selim’de taşla karışık toprak sahalarda oynardık. Maçtan sonra çeşmede yıkanırdık kışın ortasında, soyunma odaları yoktu. Bu yapıyı yıkmak, amatör sporun gelişmesi için çok uğraştık” dedi.

KTÜ SPOR KULÜBÜ, İDMANOCAĞI, TRABZONSPOR!

Futbol, voleybol basketbol, atletizm, cirit, disk atma gibi birçok spor dalında faaliyet gösteren KTÜ Spor Kulübü’nü 7 yıl yöneten Beşir, “Hepimiz çok para harcadık o kulübe. 1972 yılında çıkan Dernekler Kanununa göre resmi kurum ve kuruluşları dernek faaliyetlerinden çıkardılar. Bizim faaliyetlerimiz de durdu, hemen KTÜ’nün ismi ve rengini değiştirerek İdmanocağı’nı yeniden kurduk, zira 1967’de İdmanocağı, Trabzonspor’la birleşmesinden dolayı kapanmıştı. 1 yıl başkanlığını yaptım. Ardından, Salih Erdem’in başkanlığı zamanında Trabzonspor altyapısına yönetici oldum” dedi.

KAMYON ARKASINDA ÇAY VE TÜTÜN!

Zamanında, yolda yürürken lakayt tavrını gördüğü sporcuya bile ceza yazan efsane spor adamı Abdullah Beşir, şöyle devam etti: “Trabzonspor’da yöneticilik zamanları, Amatör Şubelerin başında olduğum, şampiyon olduğumuz dönem. Bir deplasmana gidecektik, hiç para yok kulüpte. Elimizde para edecek bir çay, bir de tütün sigara sadece. Kamyonun arkasına doldurduk, Araklı’dan Beşikdüzü’ne kadar satıp deplasman parasını çıkardım. O dönem birçok bütün yöneticiler böyle çalışırdı. A Takım hariç tüm sporlardan sorumlu oldum. Amatörü gerçekten amatör ruhla ayakta tutmaya çalıştık.”

SPORLA UĞRAŞMASAYDIM PASAJI ALIRDIM!

“Maddi çok kaybım oldu, ama asla pişman olmadım. Trabzon’a, amatör spora hizmet ettiğim için çok mutluyum, gururluyum” şunları söyledi: “Hayatımda bazı şeyler kendiliğinden aktı geçti. Pişman değilim. Terziyim, iyi de çalışırım. Belki sporla değil de parayla hayatımı yaşamaya niyetli olsaydım, işyerimin karşısındaki bina ve pasajdaki bütün dükkanlar benim olurdu muhtemelen. Sadece ben mi, çok kişi çok iyi niyetle çalıştı. Para mı toplanacak, hemen seferber olurduk, cebimizden çıkardı, arkadaşlardan toplardık. Salih Erdem Fiskobirlik’ten getirirdi mesela, Şamil Ekinci nerdeyse un fabrikasını satacaktı Trabzonspor uğrunda.”

MEHMET BAYKAN’DAN DESTEK VE SİTEM!

“Maşatlık sahasına Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan’ı dört defa çıkardım. O zamanın parasıyla 50-60 milyara yakın para desteğinde bulundu bize, bir dediğimizi iki etmedi. Bu dükkana bile kaç kez geldi Konyalı adam, vefasını hiç eksik etmedi,” diyen Beşir’in sitemleri de vardı: “Geçenlerde düşündüm kendi kendime, amatör kulüpler, Trabzonspor, çok hizmetler verdik. Biri de gelip, ‘sağ mısın, ölü müsün’ demiyor.  Trabzon’un girişinde otobüsleri durdurup çayla sigara sattım Trabzonspor için mesela, şimdi Trabzonspor’dan vefa göremiyorum. Belki de insanlar belirli yaştan sonra duygusal oluyor, aranmak istiyor. Ama canları sağ olsun.”

GENÇLERE NASİHATLER

“Yaşayan tarih Abdullah Beşir, keyifli sohbetinin sonunda gençlere şu nasihatlerde bulundu: “Gençler akıllı olsunlar, fırsatçılık yapmasınlar, büyüklerine saygılı olsunlar, çalıştıranları sevsinler, hiçbir çalıştırıcı hiçbir sporcunun sırtından bir şey koparmanın derdinde olmadığını biliyorum. Her şey onlar içindir. Onun için gençlerde bu durumun kıymetini bilsinler.”