Türkiye’nin en kapsamlı spor tesislerinden olan Yomra Cimnastik Salonunda, geleceğin cimnastikçileri yetişiyor. 10 yıldır aktif şekilde hizmet veren salonda yapılan artistik jimnastik antrenmanları da, büyük ilgi görüyor. Bu branşa özellikle çocuk ve gençlerin katılımının oldukça yüksek olduğunu kaydeden Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürü Birdal Öztürk, “Pandemi öncesi proje kapsamındaki birçok okul ile salona getirtilen çocuklara cimnastik etkinliği yaptırılarak spor sevgisi aşılandı. İçlerinden yetenekli çocuklar da belirlenerek performans guruplarına aktarıldı” dedi.

HER TÜRLÜ İMKAN VAR

Olimpik standartta olan salonda yer aleti, kulplu beygir, halka aleti, atlama masası, paralel aleti, barfiks aleti, denge aleti ve asimetrik paralel gibi artistik cimnastik için gereken her türlü aletin bulunduğunu kaydeden İl Müdürü Birdal Öztürk, şunları söyledi: “5 artistik cimnastik antrenörümüzün çalıştığı salonumuzda ayrıca artistik cimnastikte hobi ve engelli çocukların da aralarında bulunduğu gruplara, zihinsel ve fiziksel kabiliyetleri ölçüsünde cimnastik eğitimi verilmektedir. Pandemi süreci sonrası yaşanmaya başlayan normalleşme ile yeniden kurs sayımızı artıracağız.”

BÜYÜK İLGİ VAR

Salonun bu branş için her yönüyle ideal olduğunu ifade eden Yomra İlçe Müdürü Cengiz Aydoğdu, “İlçemiz bu branşta markalaşmaya doğru gidiyor çünkü ilgi gerçekten büyük” diye konuştu. Aydoğdu, ailelerin çocuklarını bu branşa daha çok yönlendirdiğini ifade ederek, “Her şeyden önce bir çocuğun küçük yaşlardan itibaren belli bir dönem cimnastikte sporcu disiplini alması bile ona ilerideki yaşantısının her noktasında bir avantaj sağlayacaktır. Bunun için de veli ve sporcunun devamında gösterecekleri sabır ve gayret de oldukça önem taşımaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

NEDEN ÖNCE CİMNASTİK?

Artistik Cimnastik Antrenörü  Dursun Ali Sonay, “Çocuklar için, neden önce cimnastik?” sorusuna yanıt verdi: “Cimnastik bütün sporların temeli ve altyapısıdır. Çocukların çok yönlü gelişimine, temel motorik becerilerinin gelişimine katkı sağlar. Bunu yaparken de çocukların seviyesine uygun hayvan figürlerinden örnek verilerek taklit yoluyla hem eğlenceli, hem eğitsel açıdan faydalı yöntemler belirlenir. Bu sayede hem keyifli antrenmanlar gerçekleştirilir. Başlangıç aşamasında koşma, düşme, kalkma, yuvarlanma, denge, tırmanma, asılma, sallanma vb. gibi temel motorik becerileri geliştirilir.”

CİMNASTİĞİN FAYDALARI

Antrenör Sonay, bu branşta uzun süre çalışmanın faydalarını ise şöyle anlattı: “Çocukların esneklikleri günden güne artarken kuvvetle birlikte dayanıklılık da buna eşlik eder. Çocuklar bu süreçte disipline olmayı, komut almayı, çalışma sistemine ve kurallara uymayı, sorumluluk almayı, paylaşmayı,  arkadaşlarını tanımayı, sevmeyi, hoşgörülü olmayı, saygı duymayı ve sosyalleşmeyi öğrenir.  Zamanla kuvvet, esneklik, dayanıklılık, kondisyon ve koordinasyon ile birlikte çocukların fiziki görünüşü, postürü (duruşu) beslenme ve uyku düzeni ve en önemlisi de öz güveninde önemli düzeyde gelişim sağlanır.”