Gençlik Haftası ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, ‘’#HEPYAŞIMIZ19’’ temasıyla düzenlenen etkinliklerle Trabzon’da coşkuyla kutlandı.

Her yıl 15-21 Mayıs tarihlerini kapsayan “Gençlik Haftası” ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Trabzon’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı.

Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, bu yıl da Gençlik Haftası ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı; il genelinde Trabzon Valiliği himayesinde, Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, üniversiteler, sivil toplum, kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği içerisinde, ‘’#HEPYAŞIMIZ19’’  teması çerçevesinde gerçekleştirdiği kültürel, sanatsal ve sportif birçok etkinlikle kutladı.

Gençlik Haftası’nda ilk tören Atatürk Alanı’nda

Gençlik Haftası ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, Şanlı Türk Bayrağımız eşliğinde Trabzon Valiliği önünden tarihi Zağnos Vadisi’ne doğru hareketle düzenlenen Gençlik Yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşün ardından; Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu ve beraberindeki milli sporcular ile gönüllü gençler 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda yer alan Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Aziz Şehitlerimiz adına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının akabinde Gençlik Haftası etkinlikleri başladı.

Spor ve Sanat Etkinlikleri

Hafta boyunca birbirinden çeşitli spor ve sanat etkinlikleri gerçekleştirildi. Beşirli Çok Amaçlı Spor Salonu’nda voleybolun sultanları göz kamaştırdı. Satranç, Tenis, Yüzme ve Masa Tenisi müsabakaları büyük katılımla yapıldı.  Bisiklet yarışları çekişmeli anlara sahne oldu. Gençlik Merkezlerimizin düzenlediği Sosyal Medyadan Sosyal Meydana etkinlikleri ile gençlerimiz ve vatandaşlarımız sanatsal ve kültürel etkinlerle buluştu.  Kil atölyesinde çeşitli objeler yapıldı, halk oyunları gösterileriyle 7’den 70’e herkes horon halkasında buluştu. TEKNOFEST’te göğsümüzü kabartarak derece alan gençlerimizin Model Uydu, su altı alanlarındaki çalışmaları sergilendi. Alışveriş merkezinde gençlik koromuz vatandaşlarımıza müzik resitali sundu. TOHM salonumuzda gençlerimize yönelik; 19 Mayıs 1919 ruhunu derinlemesine hissettiren, milli mücadelenin kutlu yolunu gösteren söyleşi gerçekleştirildi.

19 Mayıs’ta Coşkulu Tören

Kutlama Programı sabah 09.00’da, il protokolünün, gazilerin, milli sporcuların katılımıyla 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda yer alan Atatürk Anıtı’na Çelenk Sunma, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Aziz Şehitlerimiz adına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Günün, anlam ve önemi dair şiir ve söyleyişlerin ardından kutlama programının gerçekleştirileceği Beşirli Çok Amaçlı Spor Salonu’na geçildi.

Salonda gerçekleştirilen kutlama programı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Aziz Şehitlerimiz adına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kutlama programına;  Valimiz İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, Üniversitelerin Rektörleri, protokol üyeleri, sporcular, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Günün anlam ve önemine dair açılış konuşmasını yapan Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Lokman Arıcıoğlu yaptığı konuşmada; “Gazi Mustafa Kemal Paşanın Bandırma Vapuruyla Samsuna çıktığı ve milli mücadele ışığını yaktığı tarih olan bu anlamlı günün 104. yıl dönümünü coşkuyla kutluyoruz.19 Mayıs 1919, Necip milletimizin şanlı tarihinde çok müstesna bir yere sahiptir. 19 Mayıs ruhu, bu milletin en büyük varlığı, en büyük sermayesidir. Birlikte yürümenin, zorluklara topyekûn karşı durmanın, azim, inanç ve kararlılıkla mücadele etmenin anlamı bu ruhta gizlidir. Küllerinden yeniden doğan Türkiye Cumhuriyeti'nin temel çekirdeğini oluşturan da işte bu ruhtur. Bu ruh ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti bizlere, gençliğe, gençlerimize emanettir. 

En büyük zenginliğimiz olan gençlerimiz; erdem, irade ve cesaretleriyle Türkiye’yi şahlandıracaktır. Ülkemiz gençlerimizle süper güç olacak, istihdamımız gençlerimizle gelişecek, vizyonumuz gençlerimizle büyüyecek ve zenginleşecektir. Olimpiyatlarda gençlerimiz hep olacak ve bizleri en iyi şekilde temsil edeceklerdir. Kültürde, sanatta, edebiyatta, her alanda Ülkemiz, gençlerimizin omuzlarında yükselecek ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine gençlerimiz sayesinde ulaşacaktır. Dünyaya yön verecek gençlerimize her alanda güveniyor ve onlarla gurur duyuyoruz.

19 Mayıs 1919’da Samsun’da Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımını atan, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere; Bandırma Vapuru’ndaki yol arkadaşlarını, onları ilk önce Samsun’da, ardından Havza, Amasya, Erzurum ve Sivas’ta bağrına basan Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını, Kore’de, Kıbrıs’ta, Kuzey Irak’ta, Suriye’de, uzun yıllardır süren terörle mücadelede, 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olan, tüm askerlerimizi, polislerimizi, ülke sevdalılarımızı, yakın zamanda yaşadığımız asrın felaketinde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize ve yaralı olan depremzedelerimize sağlık ve uzun ömürler temenni ediyorum.  ‘’19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun” diyerek sözlerine son verdi.

Programın devamında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama mesajı okundu.

Gençlik Merkezi üyesi ve şiir okuma birincisi Sümeyye Saka Gençliğe Hitabe’yi salondaki 1461 öğrenci ile hep birlikte okudu. Belediye Bandosu’nun ve liselerin öğrencilerinden oluşan 1461 gençten oluşan dev koronun müthiş performansıyla icra edilen Gençlik Marşı’na salondaki tüm katılımcıların da eşlik etmesi, bayram coşkusunu arttırdı.

Gençlik Merkezi üyesi ve şiir okuma birincisi Yılmaz Karadeniz Arif Nihat Asya’dan Bayrak şiirinin okumasıyla salonda bulunanların tüyleri diken diken oldu.  Ardından 1461 gençten oluşan koronun ve Bandonun “O Mübarek Bayrak İşte Bu Bayrak, Yavuz Geliyor Yavuz, Hoş Gelişler Ola, İzindeyiz Marşı, Memleketim Türküsü” adlı eserleri peşi sıra okuması ve salondakilerin bayrak şöleniyle bu türkülere eşlik etmesi coşku dolu anlar oluşturdu.

Kutlama programı; Halk Oyunları gösterisi, Karate(Kata), Artistik Cimnastik ve Eskirim branşlarında spor gösterileri ardından,  protokol üyeleriyle Gençlik Ruhu Görsel Sanatlar Sergisi’nin gezilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.